ADATOK ÉS VÉLEMÉNYEK A MAGYAR SZAKSZERVEZETEKRŐL
A SZEF-ÉSZT AKADÉMIÁN

Az eredeti programja végére érkező szakszervezeti akadémia március 11-i tanácskozásán az előadók halk és indulatmentes, de kegyetlenül őszinte hangon – s főleg a prezentációk számadataiban – kőkemény szembesítést hajtottak végre. Vizsgáld meg részletesen!

A magyar szakszervezeti mozgalom korszakhatárra érkezett, még akkor is, ha ezt esetleg a májusban egymást követő kongresszusok küldöttei még nem is értik meg. Pedig mára nyilvánvaló lett; még egy esetleg jól működő európai jogállam és szociális piacgazdaság előnyeit is elveszti az a nemzet, és állama lakossága, amelynek szakszervezetei képtelenek a kellő erővel leülni a tárgyalóasztalhoz, és kiharcolni a méltányos béreket. A világ ítéletet mondott az állami erővel – tartósan elhibázott kormányzati politikákkal - végletesen leértékelt magyar munka áráról. Országunk elvesztette a versenyképességét, társadalmunk elszegényedett, legjobbjaink elmentek. Ma társadalmi, politikai, gazdasági és morális összeomlás küszöbén állunk. A bérért és fizetésért dolgozók legalább felének sorsa a minimálbér alakulásához van kötve! Ez végletesen beteg bérstruktúrát mutat, olyan csapdahelyzetet, amiből közép és hosszú távú társadalmi konszenzusok nélkül nem születhet kiút. De a nemzet ma az irányítóival - és önmagával is - tárgyalásra képtelen állapotban van. A kádárizmus mézevése után a kapitalizmusra még mindig nem rádöbbenő magyar szakszervezeti mozgalom tényleg paradigmaváltás előtt áll.

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA elkezdte összesíteni eddigi tanácskozásai tapasztalatait. Az akadémiai napok vitáiból külön megszövegezett állásfoglalások tervezetei születnek, amelyek a vezető szakszervezeti testületek jóváhagyó vitáira várnak. A szövegtervezeteket, a szöveges és videó felvételekkel, prezentációkkal gazdagított összefoglalók végén tesszük majd közzé!

A „Lehet a szakszervezet újra társadalmi mozgalom?” – címmel rendezett tanácskozás teljes anyaga itt található:
https://szefakademia.hu/koszonto/lehet-a-szakszervezet-ujra-tarsadalmi-mozgalom

Figyelmedbe ajánljuk mindazt a tudást, véleményt és adatot, amit a SZEF-ÉSZT AKADÉMIA kilenc tanácskozásán hazánk tudósai, kutatói, országos tekintélyű szakemberei előadtak és a mellékelt prezentációikban rögzítettek:   https://szefakademia.hu/category/esemenyek

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA SZERVEZŐI ISMÉT KÖSZÖNETET MONDANAK ELŐADÓIKNAK!

***

A további programelőzetesekért, tájékoztatókért kérje hírlevelünket!

***

Tisztelt Érdeklődő! Hírlevelünk címzettjeinek adatait az adatvédelmi szabályok legszigorúbb betartásával kezeljük, címükre kizárólag a SZEF Akadémiával kapcsolatos információkat küldünk. Amennyiben nem kíván tőlünk hírlevelet kapni,ide kattintva iratkozhat le. Figyelmét köszönjük!